Вероятността отломки от китайската космическа станция да паднат над България е 0,01%.

Няма реална опасност, не трябва да се изпада в излишна паника. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачнов по въпроса с опасността от китайската космическа станция.

"Всички необходими мерки са взети от нашите космически модули. На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на Българи с продължителност 15-20 секунди. Теоретичните шансове при разпадането си отломки от нея да паднат над България са 0,01%, но въпреки това всички необходими мерки от страна на Българската армия, химическите модули на Българската армия, които при подобни ситуации реагират, са взети", заяви Каракачанов.

По думите му все пак, ако това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат и докосват. Това е основно приоритет на специализираните химически модули.

Припомняме, през миналата година беше съобщено, че има вероятност отломки от китайската космическа станция "Тиенгун" 1 да паднат в България. 8,5-тонната станция се разпада в орбита от март 2016 г.

Предимно ще изгори заради екстремната горещина, породена от преминаването с висока скорост през атмосферата, се казва в съобщение на агенцията.

Китайска космическа станция с вероятност да падне в България

Китайска космическа станция с вероятност да падне в България

България, Гърция, Италия, Испания и Португалия

Някои от отломките вероятно ще паднат в океана, а други на земята, но вероятността да ранят хора е изключително малка, каза представител на агенцията. Той поясни, че през последните 60 г. на космически полети близо 6000 обекта, включително сателити и части от ракети, са влезли в атмосферата и са паднали на земята. Повече от 90% от този космически отпадъци тежат около 100 килограма.