болница
emaxpress

До края на февруари всички трансплантирани трябва да преминат през диспансерите, където се проследяват. Това е част от инструкция на НЗОК към пациентите, която трябва да бъде публикувана до 15 януари. БНР съобщи, че изискването е свързано с промяна на режима за отпускане на животоподдържащите им лекарства.

До момента те се отпускаха директно от диспансерите и се заплащаха от здравното министерство. От 1 март медикаментите ще се заплащат от здравната каса, а пациентите ще могат да ги получават от аптеките по местоживеене.

През януари всички трансплантирани ще получат лекарствата си за два месеца, а през февруари ще трябва да посетят проследяващия ги лекар, за да се изготвят 6-месечни протоколи, обясни председателят на Съюза на трансплантираните Стоянка Ананиева.

Тя обясни, че на петия месец след издаването на първия протокол, пациентът отново трябва да посети диспансера, където ще бъде оформен следващият. По този начин няма опасност той да остане без лекарства.

Ежемесечните рецепти ще се изписват от личните лекари или от специалист на база на протокола. По този начин ще се спести нуждата трансплантираните пациенти да пътуват всеки месец до София, Варна или Пловдив, за да получат лекарствата си.