Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Кичатов, обвинен в убийството на Юрий Кутепкин.

Причината, поради която делото бе отлагано дълго време бе, че нямаше отговор от призования свидетел Калина Кутепкина - майка на убития.
Днес стана ясно, че четири дни преди първото заседание тя е починала.

За днешното заседание са призовани само част от свидетелите по делото, тъй като според съда не е било ясно дали и днес ще му бъде даден ход. Сред свидетелите е и топкриминалистът Ботьо Ботев.

Оказа се, че Кутепкин и Кичатов - припомняме, той бе осъден за убийството на Андрей Луканов, но след това присъдата бе отменена от Върховния касационен съд - са имали общ бизнес и дълги години са били близки приятели.
През 1997 г. отношенията между двамата се влошили, тъй като Кутепкин бил против връзката на Кичатов с тогавашната му приятелка Красимира. Юрий бил силно привързан към нея.

Според обвинението през 1998 г. Кичатов и Кутепкин се срещнали пред хотел „Плиска" по работа. Тръгнали на път с кола извън София.

До село Нови Хан Кичатов спрял, за да отиде до тоалетна. Двамата обаче пак се скарали. Кичатов взел пистолет от колата и прострелял Кутеткин в главата.
От багажника взел чувал, сложил трупа вътре и го изхвърлил в кладенец.

Първи пред съда застана свидетелят Димитър Пиров, който в периода 1997-98 г. работил като автомонтьор в сервиз в Горубляне. Кичатов ходил в сервиза, за да му отремонтират скоростната кутия на автомобил „Лада Самара".

Тъй като Пиров се обърка в цвета на ладата, съдът настоя да му бъдат прочетени показанията, които е дал през 1999 г.
От тях става ясно, че в сервиза е ходил руснак, висок около 1,85 м., кестеняв. Никъде в показанията му от 1999г. обаче Пиров не споменава името на Алексей Кичатов.

Служебният защитник на украинеца го попита как е разбрал, че руснакът, посетил сервиза му, е именно Алексей Кичатов, като този въпрос обърка свидетеля.
Първо Пиров каза, че е разбрал кой е Кичатов във връзка с делото „Луканов". После каза, че разбрал името на руснака от следователя.

Тъй като съдът се смути от това, че разпитващият го следовател може би е въздействал върху показанията на свидетеля, го попита дали в следствието са му оказвали натиск да каже, че „руснакът" е Алексей Кичатов.

Следователят ми каза, че ще ме затворят за 72 ч. отговори Пиров. Значи следователят ви е заплаши, попита съдията по делото.
В крайна сметка Пиров обясни, че следователят му казал, че ще го затворят за 72 ч., защото не се държал подобаващо.

Пиров бе категоричен, че в следствието не са му подсказвали какво да каже по време на разпита. Той заяви още, че е сигурен, че именно Кичатов е руснакът, който е ходил в сервиза.