Делото за пожара в Тютюневия град продължи с разпит на свидетели в Пловдивския районен съд, предаде кореспондент на БНР.

Припомняме, че подсъдим е клошарят Любомир Данчев. Той е обвинен, че е запалил първия тютюнев склад. Той обитавал пригодена за живеене стаичка там. Според държавното обвинение, 44-годишният мъж умишлено е запалил едно от помещенията. След това огънят обхванал и другите три сгради. Така Любомир е нанесъл щети за над 15 млн. лева.

Тютюневите складове в Пловдив пламнаха на 20 август. Резултатите от пожаро-техническата експертиза показаха, че именно от стаята на клошаря е тръгнало огнището на пожара.

Ако обвиненията бъдат доказани, Данчев може да получи до 5 години затвор.

Според прокуратурата старата дървена конструкция с омаслен дървен гредоред е пламнала от оставена от Данчев незагасена цигара. Очевидци разказват в показанията си, че когато огнището възникнало, самият Любомир Данчев бил далеч от мястото.

Свидетелски показания в съда днес даде друг клошар, обитаващ съседно помещение. Той е категоричен, че бедствието не е причинено от Любомир. Лазар Даскалов се представи като бивш учител с две висши образования. Преди няколко години е дошъл от Смолян. Той смята, че е невъзможно от Данчев да е виновникът, защото подът на стаята му бил с дебел слой циментова мазилка и дори захвърлена цигара не можела да възпламени покрива.

Свидетели бавят делото за Тютюневите складове в Пловдив

Свидетели бавят делото за Тютюневите складове в Пловдив

Огънят е тръгнал от помещение на четвъртия етаж

Даскалов призна, че съседът му прекалявал с алкохола и цигарите. Описа го обаче като изключително чист и чист и подреден. Твърди, че в стаята си поддържал изрядна хигиена и не хвърлял фасове по земята.

Лазар Даскалов не вижда логично обяснение как и другите складове са пламнали почти едновременно. Той смята, че Любомир Данчев е напълно невинен и предварително е нарочен за изкупителна жертва. Мъжът е на мнение, че пожарът е умишлен. Според него само собствениците имат полза от изпепеляването на пустеещите складове. Причината е, че като са неизползваеми, им били в тежест. Сега обаче на опустошените терени можели свободно да реализират конкретни бизнес проекти.

Обвинението за палежа на Тютюневите складове няма да издържи, убедена защитата

Обвинението за палежа на Тютюневите складове няма да издържи, убедена защитата

Адвокатите на клошаря смятат, че той ще бъде оправдан

Даскалов отправи остри обвинения към пожарникарите, че били фатално закъснели. Докато пристигнали, огънят неспасяемо бил погълнал сградите. Тези обвинения бяха отхвърлени от зам.-шефа на пловдивската пожарна Румен Димчев. Той изложи данни от телефонограмата за постъпилия сигнал. Според него огнеборците дошли за минути.

Защитата поиска да бъдат призовани и разпитани нови свидетели и затова делото бе отложено за 16 март.