Делото за палежа на Тютюневите складове започва в Пловдивския районен съд. 44-годишният бездомник Любомир Данчев е единственият обвиняем. Според доказателствата огънят тръгнал от незагасена цигара в стаята на клошаря.

За три поредни дни е насрочено делото.

Обвинението няма да издържи, а делото е пълно с прецеденти, категорични са адвокатите на Данчев, цитирани от БиТиВи.

Припомняме, че тютюневите складове в Пловдив пламнаха на 20 август. Резултатите от пожаро-техническата експертиза показаха, че именно от стаята на клошаря е тръгнало огнището на пожара. 

Припомняме също така, че през март грешка на общината доведе до събарянето на една от сградите, част от паметника на културата.

Според държавното обвинение, 44-годишният Любомир Данчев умишлено е запалил едно от помещенията. След това огънят обхванал и другите три сгради. Така Любомир е нанесъл щети за над 15 млн. лева. Прокуратурата поиска клошарят да плати сумата като обезщетение.

Мъжът е без постоянен адрес, криминално проявен е и до момента е осъждан многократно.

Защитничката на Любомир Данчев - адвокат Зоя Тошкова коментира, че доказателствата, с които са се запознали първоначално, не показвали изключителна вина на подзащитния й. Сега, след като вече имала поглед върху всички материали, тя е сигурна, че Данчев ще бъде оправдан. Юристката намира за нереално от една неизгасена цигара в пластмасово кошче да възникне такъв пожар.

От своя страна и вторият защитник - адвокат Стефан Левашки, коментира, че е страшно да се говори, че от една цигара може да избухне такъв пожар. По думите му, прехвърляйки обвинението от умишлен палеж в палеж по непредпазливост, излизало, че прокуратурата отказва да работи по друга следа - тъй като няма умисъл, няма поръчител и единственият обвиняем е Любомир Данчев.

Делото е пълно с прецеденти, категоричен е Левашки. Той отбеляза, че за пръв път му се случва досъдебно производство с такава богата фактология да приключи за два месеца. Освен това обвинителният акт бил внесен само за ден и то в Районния съд, вместо в Окръжния. Обвинението пък било преквалифицирано с обвинителния акт.

Адвокат Стефан Левашки с изненада научил, че в Районния съд днес няма да присъстват представители на Районната прокуратура. Обвинението щели да защитават техни колеги от Окръжната прокуратура, което според юриста също е прецедент.

Левашки се чуди защо се бърза толкова.

45 свидетели и 15 вещи лица предстои да бъдат разпитани по делото.

Адвокат Зоя Тошева обаче ще поиска още свидетели. Тя настоява да бъде разпитан и този, който е подал сигнала за пожара на тел. 112. Знаело се кой е номерът, но човекът нито бил открит, нито бил разпитан.

До 5 години затвор може да получи Любомир Данчев, ако бъде признат за виновен.