Кметът на Дупница Атанас Янев има забрана да напуска страната. Това потвърди прокурорът от Кюстендилска окръжна прокуратура Владимир Мицов, цитиран от e-79.com.

Именно това е причината градоначалникът да не отиде на посещение в руския град Брянск, където бяха поканени заедно с председателя на Общинския съвет Явор Тодоров преди 2 седмици. Тогава Явор Тодоров замина за Русия с кмета на село Бистрица Васил Бански.

Забраната за излизане в чужбина е наложена на Атанас Янев от Кюстендилска окръжна прокуратура във връзка с обвиненията срещу него за длъжностни престъпления.

Припомняме, срещу градоначалника има три досъдебни производства. Два от обвинителните актове вече са внесени в съда. Единият от тях е в Софийски районен съд. Софийска районна прокуратура обвини Янев в злоупотреба със средства от европейския фонд „Леонардо да Винчи".

Кюстендилска окръжна прокуратура внесе обвинителен акт в съда във връзка с подписания от градоначалника анекс към договор за доставка на храни в социални заведения.

Изпълнител на обществената поръчка беше фирма „Тоби" на общинския съветник Стойчо Милев. Първото заседание по делото все още не е насрочено.

Друго досъдебно производство, образувано от Кюстендилска окръжна прокуратура, касае нарушения на Закона за обществените поръчки. Разследващите установиха, че Атанас Янев е подписвал договори за охрана на общински имоти, без да са проведени законовите процедури за възлагане на дейността.