Обвиненията срещу кмета на община Перущица Ради Минчев са за поискан подкуп от 40 000 лв. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата в Пловдив, след вчерашния арест на кмета и още петима души при антикорупционна операция на службите.

Освен на Минчев обвинения са повдигнати на още двама – Павлин Статев – за обещан подкуп и за документно престъпление, и на Илияна Павлова – за документни престъпления.

Обвинението срещу кмета на Перущица касае период от месеците април до юли 2016 г., когато той е поискал от Павлин Статев въпросния подкуп - сумата от 40 000 лева, за да не извърши служебно действия – да отстрани фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор за укрепване на свлачища, на общински път Перущица – Граница. Стойността на обществената поръчка е 260 хиляди лева.
Престъплението е по чл. 302 т. 1 във връзка с чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Кметът на Перущица оставен в ареста за 72 часа

Кметът на Перущица оставен в ареста за 72 часа

Другите петима задържани са били освободени

Павлин Статев е привлечен като обвиняем за обещания подкуп на Ради Минчев. Това престъпление по чл. 304а  от Наказателния кодекс.
Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение и за документно престъпление. Той е фалшифицирал официален документ – протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж. Според обвинението той се е подписал вместо управителите на две дружества. Целта е била този документ да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Третият обвиняем - Илияна Павлова също е съставила неистински официален документ – доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от гр. София. Павлова е обвинена и за съхраняване на 13 печата на различни държавни и общински институции, за които е знаела, че се предназначени за съставяне на фалшиви официални документи, Престъплението е по чл. 308 ал. 7 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. 

В пресконференцията на Окръжна прокуратура - Пловдив са участвали Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и Даниела Стоянова, която е наблюдаващ прокурор.

Прокурор Румен Попов заяви категорично, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения“.
Припомняме, кметът Ради Минчев е кмет втори мандат, той е от ДСБ. Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че атаката е политическа.

По на прокурор Румен Попов става въпрос за предварително подготвена схема за източване на средства от Междуведомствената комисия

Сигналът за финансовите злоупотреби в община Перущица е подаден в ДАНС през февруари 2016 г., каза директорът на регионалната структура на агенцията Николай Петров.

По думите на директора на ОД на МВР - Пловдив Христо Разсолков операцията е извършена на територията на Перущица, София, Плевен, Бургас, Пловдив и Приморско. На различните места са задържани общо 7 лица, четирима от които вече са освободени, на трима са повдигнати обвинения, иззети са компютри, флашки с различна информация, 40 000 лева, 13 броя печата на различни държавни и общински администрации. 

Ако обвиненията срещу тях се докажат, ги очаква присъда от 3 до 10 години затвор – уточниха от държавното обвинение.