Комитетът за защита на журналистите със седалище в Ню Йорк осъди нападението над екипа на разследващото предаване на БНТ "Следите остават".

В своята позицията те заявиха, че сръбските власти трябва бързо да разследват неотдавнашната атака срещу екипа журналисти от БНТ и да гарантират, че репортерите, отразяващи екологични проблеми, могат да работят свободно.

Полицията в близкия град Босилеград е започнала разследване на инцидента. Посочва се, че полицията разпита членове на групата, които са ги нападнали.

Представителят на CPJ за Европа Атила Монг съобщи, че е изпратил имейл до сръбското министерство на вътрешните работи, което контролира полицията в Босилеград, за коментар, но такъв не получил.

Български журналисти са нападнати с камъни в Сърбия

Български журналисти са нападнати с камъни в Сърбия

Снимали замърсяването на околната среда пред мина в Босилеградско

Припомняме, на 14 юни екипът на предаването за разследваща журналистика по БНТ "Следите остават" бе нападнат с камъни в Сърбия. Екипът е имал редовна акредитация от Министерството на културата и информирането на Сърбия да снима замърсяването на околната среда за предаването. На около 50 метра от входа на мината те са били спрени от напречно паркиран микробус на пътя. Телевизионният екип и екоактивистите са слезли от колите и са тръгнали пеша към входа на мината. В този момент са били нападнати с камъни от около 6-7 души, сред които са били директорът на "Босил-метал" Миодраг Вукайлович, шефът на охраната на мината и работници.