СДВР е предприела изключителни мерки за сигурност във връзка с провеждането на шествието на "София прайд". Конна полиция, жандармерия, патрули, оградителни ленти и съоръжения покриват целия периметър на "Княжеската градина".

"София Прайд 2017" с рекорден брой участници

"София Прайд 2017" с рекорден брой участници

Поздравил ги и заместник-кметът на Амстердам

Очаква се в същото време, когато започва гей-парада, да започне и шествието "Да изчистим София от боклука" на организацията "Национална съпротива". Във връзка с това от СДВР са изградили буферни зони между двете мероприятия - шествието "Да изчистим София от боклука" ще се проведе пред "Паметника на Съветската армия в София", а "София Прайд 2017" - зад паметника.

Пред News.bg участниците в контрашествието "Да изчистим София от боклука" споделиха, че за пореден път участниците в гей-парада се "гаврят със столицата ни". Според тях те са една "нетолерантна секта, която минава всякакви граници на цензура... по-нетолерантни от комунисти и фашисти взети заедно". Според тях гей-парада само уронва християнските и семейни ценности в нашето общество.

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

Инициативата "Да изчистим София от боклука" е заявена за Паметника на съветската армия

Пред "Паметника на Съветската армия в София" са се събрали около 80 участници в кампанията "Да изчистим София от боклука". Те допълниха, че "гейовете не искат никакъв диалог и в момента газят закона за пореден път". Шествието на "София Прайд" им пречело да изчистят София от боклука. 

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

СДВР призовава гражданите да бъдат толерантни

Припомняме, че мерките за сигурност, предприети от СДВР, включват и проверка за притежанието на оръжия и забранени предмети. Пияни и дрогирани хора също няма да бъдат допускани.

В същото време в столицата се провеждат и още две шествия - митинг "За възраждане на семейните ценности" в близост до пилоните на Национален дворец на културата и митинг в подкрепа на предучилищното възпитание и подготовката на децата в неравностойно поведение пред сградата на Администрацията на Президента на булевард "Княз Александър Дондуков". СДВР увери, че всички шествия ще бъдат добре обезпечени от служителите на реда. 

Във връзка с провеждането на гей-парада в столицата ще се въвеждат временни промени в организацията на движение. По време на шествието движението на градския транспорт и автомобилите ще бъде временно спирано и възстановявано от екипи на Пътна полиция.

За интервала от 14 до 24 ч на 10 юни се закрива спирката на градския транспорт на булевард "В. Левски" и улица "Ген. Гурко" в посока Софийския университет, на която спират автобусите № 9, 84, 94 и 184 и тролеи № 1, 2, 5 и 8.

Фолклорни ансамбли скочиха срещу символите на гей-парада в София

Фолклорни ансамбли скочиха срещу символите на гей-парада в София

Организаторите се подигравали на фолклорните символи