Три дела за отнемане на имущество за общо 889 940 лв. са спечелени от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на първа инстанция, съобщиха от КОНПИ.

От Видинския окръжен съд потвърдиха изцяло иск на КОНПИ срещу Петьо Костов и майката на детето му Анжела Иванова на обща стойност 347 741 лв.

Процедурата срещу него е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ). Тя е започнала с привличането му като обвиняем за данъчни измами. От тях се отнемат лек и товарен автомобил, както и суми от продажба на дружествени дялове, земя и множество автомобили.

Същевременно Бургаският окръжен съд потвърди два иска на КОНПИ по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) срещу осъдени за лихварство.

С едното решение от Неделчо Здравчев и семейството му се отнема имущество на стойност 288 113 лв. Това включва два имота в гр. Каблешково, общ. Поморие, както и суми от продажба на имущество.

Също в Бургаския окръжен съд е и делото срещу Емил Бакърджиев, обвинен за незаконна финансова дейност в курорта Слънчев бряг и съпругата му. От тях се отнема собственост за 254 086 лв. Това са огромен брой земеделски земи на територията на общините Созопол и Средец, както и имот в село Равда, община Несебър.
В полза на държавата се отнемат още суми от продажба на имущество, два леки автомобила и рибарска лодка.