"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките на язовирите", обясни зам.-главният прокурор Ася Петров пред БНТ, по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири.

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"
Обновена

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"

Има констатирани проблеми, призна Фандъкова

Три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма, коментира Петрова. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи. Години отнема на контролните органи да разберат какви са компетентностите им, какво следва да изпълняват и по какъв начин да наложат санкции. Тя определя отношенията им като пасивност, бездействие и навземане на ефективни мерки.

От 205 язовира с невисока степен на опасност, 129 язовира с висока степен на опасност не са изпълнили задължителните предписания за ремонтни укрепителни дейности. 

ДАМТН издава на язовирите само предписания без срок

ДАМТН издава на язовирите само предписания без срок

Проверка на прокуратурата установява 81 язовира в предаварийно състояние

"Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние", обясни зам.-главният прокурор.

Според Ася Петрова две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - Ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение.

Има вече санкции заради опасните язовири, обяснява ДАМТН

Има вече санкции заради опасните язовири, обяснява ДАМТН

Паралелно с това се извършва постоянен мониторинг на 205 язовира определени като потенциално опасни през тази година

Според зам.-главния прокурор в случая с "Бели искър" не е взета мярката ремонт.

"Шест години не бяха достатъчни на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 год по-късно е издаден такъв акт", допълни тя.

Извършени са проверки, а резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото според Петрова се пишат единствено и само задължитени предписания.

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Предстои реконструкция на язовирната стена

"Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания. Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба", коментира Ася Петрова.

Зам.-главният прокурор поясни, че има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или "ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият орган компетентетен да наложи принудителна административна санкция твърди, че не е компетентен орган. Пречи им правната уредба."

Управителят на София област не иска да е изкупителна жертва за яз. "Бели Искър"

Управителят на София област не иска да е изкупителна жертва за яз. "Бели Искър"

Ако се налага и областната управа ще оправя бъркотията на министри, кметове и държавни служители, предлага тодоров