По три иска на КПКОНПИ окръжни съдилища постановиха отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 2 774 904.11 лв., съобщават от пресцентъра на антикорупционната комисия. Съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване.

Искът на КПКОНПИ срещу братята Йордан и Христо Дякови е за отнемане на имущество в размер на 1 605 973.11 лв. Това включва мотопед, лек автомобил и туристическо ремарке към него, както и левовата равностойност на дружествени дялове и суми, внесени от трети лица по банковите сметки на Йордан и Христо Дякови.

Двамата са с повдигнати обвинения от прокуратурата за извършени финансови престъпления. За Йордан Дяков са събрани доказателства, че разходите многократно надвишават законните му приходи, а за Христо Дяков е установено, че за 10-годишния проверяван период не е имал никакви законни доходи. Решението е на Шуменския окръжен съд.

КПКОНПИ е внесла иск и срещу Бойчо Христов за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 1 168 931 лв. То включва левовата равностойност на дружествени дялове в 34 юридически лица, както и постъпили суми от трети лица, непреобразувани в друго имущество. Христов е обвинен от прокуратурата за неплащане на данъци в особено големи размери. Искът на Комисията е уважен с решение на Окръжен съд - Варна.