Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за втори път влезе в община Хаджидимово, съобщава БНТ.

По непотвърдена информация служители на КПКОНПИ изземват документи за обществена поръчка, проведена в края на миналата година.

Поръчката е била нагласена по такъв начин, че кметът на Хаджидимово - малка община с ограничени приходи и свръхзадължения, да закупи луксозна лимузина от точно определени марка и модел.

Обществената поръчка за нов автомобил е била обявена на 14 декември миналата година, като съгласно закона от администрацията заявяват критерии. В общината очакват оферти до 29 декември.

КПКОНПИ проверява община Хаджидимово

КПКОНПИ проверява община Хаджидимово

По сигнал за неправомерно изразходвани пари за обществени поръчки

Оказва се обаче, че на поставените условия отговаря само един конкретен модел. Част от изискванията са автомобилът да има въздушно окачване с безстепенно регулиране, автопилот темпомат, включващ електронен ограничител на скоростта, филтър за твърди частици, система за очистване на изгорелите газове при дизеловите двигатели и ауспухова система с видими ауспухови накрайници.

Новата кола на кмета на Хаджидимово трябва да притежавасъщо сиви алуминиеви джанти 19 инча, с 5 двойни спици, задължително хромирана лайсна и два ауспуха от благородна стомана.

Годината на първата регистрация на автомобила пък трябва да е октомври 2017 г.

Припомняме, преди дни КПКОНПИ отново влезе в общината, след като кметът на Хаджидимово нашумя от разследване на Антикорупционния фонд заради покупката на луксозна лимузина.