Кристиан Николов - обвиняем за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест. Това заяви адвокатът на Николов - Любомир Таков, цитиран от БНР.

Преди 5 дни Софийският градски съд отказа по-лека мярка за неотклонение на Николов.

Тогава съдия Мина Мумджиева записа в мотивите към решението си, че може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата. Предположението се позовава на доказателствата - собствеността на автомобила и показанията на очевидците.

Няколко свидетели са дали показания в съда. Един от тях - Денислав Бодичев е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбег.

Според магистратите Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Няма данни обвиняемият да има психични проблеми.

Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл, записа тогава в мотивите си съдия Мина Мумджиева.

Припомняме, на 22 април Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Кристиан Николов. 22-годишният мъж е обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков при автомобилна катастрофа на Великден. Кристиан е седнал зад волана след употребата на 4 вида наркотици - амфетамин, марихуана, кокаин и лексотан.

Освен на Кристиан Николов, обвинение беше повдигнато и на майка му - Десислава Пешева, защото му е позволила да шофира автомобила - собственост на управляваната от нея фирма, след употреба на наркотици.

Джипът "Ауди Q7" е собственост на фирмата "Десислава Пешева комерс", а майката на Николов е съдружничка на намиращия се от лятото на 2018 година в ареста бизнесмен Миню Стайков.

Обвинения бяха повдигнати също срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата. Двамата са обвинени заради това, че са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до тежкия пътен инцидент. Двамата пътници в колата на Кристиан бяха освободени срещу парични гаранции от по 10 000.