Висшият съдебен съвет е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата, и такива, които се опитват да ги игнорират.

Според мнението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов спазващите правилата са по-малко. Определението, което той използва в студиото на БиТиВи, е "критично малцинство".

Лозан Панов продължава да иска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов. Това шефът на ВКС направи още миналата седмица с аргумент, че без дебат и гласуване са били посочени кадровиците, които трябва да се срещнат в европейските прокурори по механизма за оценка и сътрудничество с ЕК.

За тази седмица обаче искането за оставка на Узунов не е придвижено в дневния ред на ВСС и явно въпросът няма да се обсъжда утре. Това е продължение на темата, по думите на Панов.

Именно Димитър Узунов обаче е един от хората, подкрепили Лозан Панов за председател на ВКС - на този въпрос Лозан Панов заяви, че ако някой, господин Узунов или мнозинството са очаквали поведение като тяхното, "изобщо да не ме бяха избирали".

Проблемът, според Панов е, че сред избраните за контакт с чуждестранните експерти няма нито един от тези членове на "критичното малцинство" във ВСС, които публично са реагирали при нарушения на правилата.
"Случва се, че проверяващите редуцират или предоставят информация на проверяващите", посочи той.

Той подчерта, че не смята, че задаването на въпроси на главния прокурор съставлява конфликт.

По думите му "Яневагейт" и източването на КТБ са теми, по които има развитие и нови проверими твърдения и е нормално държавното обвинение да се произнесе дали интервюто на Цветан Василев и новите записи от "Бивол" съдържат факти, полезни на разследването.

Панов подчерта, че никога не е бил претендент за президент, вицепрезидент или служебен премиер и че няма политически амбиции.

"Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че аз съм вегетарианец, той - също", отговори магистратът на въпрос дали поддържа отношения с бившия премиер.