Конституционният съд (КС) отхвърли искането на Върховния административен съд (ВАС) да обяви за противоречаща на върховния закон разпоредба от Закона за частната охранителна дейност, подадено по делото за отнетите лицензи на фирма "Делта гард". Това съобщи правният портал Lex.bg.

От ВАС визират едно от основанията за отнемане на лиценза на частните охранителни фирми - когато "физическото лице, регистрирано като едноличен търговец, собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност, съдружник в дружество с ограничена отговорност, член на управителния орган на търговското дружество или на юридическото лице, както и неограничено отговорен съдружник в командитно или събирателно дружество е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер" (чл. 49, ал. 1, т. 2 от Закона за частната охранителна дейност в частта "в случаите на чл. 47, т. 5" относно б. "б").

Осем от конституционните съдии са приели, че законовата разпоредба не противоречи на Конституцията, а Соня Янкулова и Янаки Стоилов, са подписали с особено мнение решението, което предстои да бъде публикувано заедно с мотивите на конституционните съдии.

ГДБОП привика на разпит Младен Маринов

ГДБОП привика на разпит Младен Маринов

Бившият силов министър се проверява за връзки с "Делта гард"

В състава на ВАС, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на "Делта гард" влизат Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова). Той сезира Конституционния съд, тъй като според него цитираното основание за отнемане на лиценз на охранителна фирма противоречи на гарантираните от основания закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невиновност и право на труд.

Делото пред ВАС е образувано по жалба на "Делта гард" срещу решението на Административен съд София-град (АССГ), с което е потвърдена заповедта за отнемането на лиценза ѝ. Тя е издадена от шефа на Главната дирекция "Национална полиция" на 4 ноември 2021 г. Поводът е е, че срещу единия от собствениците на охранителната фирма - Димитър Стоянов, през 2019 г. е повдигнато обвинение за самоуправство, осъществено чрез сила или заплаха (чл. 323, ал. 5 НК), свързано с охраната на фотоволтаичен парк. Постановлението му е предявено през ноември 2021 г. Няколко дни преди това Стоянов е прехвърлил дяловете си в "Делта гард" на съдружника си. Според АССГ, тъй като постановлението за привличане към наказателна отговорност е съставено на 14 май 2019 г., тогава е започнал да тече 30-дневният срок в който Стоянов да напусне фирмата, а той го е направил повече от две години по-късно. Затова на първа инстанция е потвърдена правомерността на заповедта за отнемане на лиценза "Делта гард".

Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите и Маргините

Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите и Маргините

Отнемането на лиценза на "Делта гард" било твърде закъсняло

Припомняме, че името на охранителната фирма стана и част от разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд" за кражбата на бизнеса на Илия Златанов, което предизвика и вътрешна проверка в МВР, резултатите от която все още не са ясни. В казуса бе замесено и името на вътрешния министър на ГЕРБ Младен Маринов. Именно по този казус президентът Румен Радев заяви, че в страната не може да има частни полиции.