Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на разпоредба от Изборния кодекс.

Оспореният текст изключва гласовете "Не подкрепям никого" при определянето на т. нар. общинска избирателна квота и на практика ги обезсмисля.

Административният съд в Пазарджик иска частично за противоконституционна да бъде обявена т. 14 от § 1 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. която гласи: "Общинска избирателна квота" е частното от делението на общия брой на действителните гласове с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет. Когато частното не е цяло число, общинската избирателна квота е най-близкото по-голямо цяло число".

Според АдмС-Пазарджик изключването на действителните гласове "Не подкрепям никого" от уравнението противоречи на принципите на правовата държава, на равенство на гражданите пред закона и на всеобщо, равно и пряко избирателно право.

В искането до КС се посочва, че макар Избирателният кодекс да определя гласовете "Не подкрепям никого" като действителни, по силата на § 1, т. 14 се приравнява на недействителни и те не участват в определянето на общинска избирателна квота.

Така на практика се обезсмисляла предвидената възможност да се гласува "Не подкрепям никого" и се нарушава принципът на равнопоставеност при упражняване правото на глас.

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят като празните бюлетини

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят като празните бюлетини

Правителството не даде нужното за машинното гласуване преди, каза говорител на ЦИК

"Гласоподавателите, избрали за свой вот "Не подкрепям никого", са упражнили своето активно избирателно право, което поведение е различно от поведението на онези български граждани, които не го упражняват и в този смисъл е недопустимо да бъдат приравнявани като последица. Включването на този вот в общия брой действителни гласове, въз основа на които се формира общинската избирателна квота - макар по естеството си да е форма на отрицателен вот - ще завиши броя гласове, определящи квотата, като така ще легитимира с по-висока относителна тежест на всеки отделен мандат - посредством завишения праг, необходим за получаването му. Затова доколкото оспорената разпоредба предвижда различна тежест на гласовете, подадени от избирателите с действителна бюлетина и подали своя глас за конкретна партия, коалиция или независим кандидат, спрямо тези на избирателите, подали своя глас с действителна бюлетина и избрали за свой вот "Не подкрепям никого", е налице нарушаване на принципа на равно избирателно право. Така гласът на избирателя, гласувал с "Не подкрепям никого", не е равен по тежест на гласа на всеки друг избирател, гласувал за конкретна партия, коалиция или независим кандидат в конкретния изборен процес. Всъщност той се приравнява на неподаден глас и е лишен от всякаква тежест", изтъква се в искането на АдмС-Пазарджик.

Твърди се, че волята на избирателите, гласували с "Не подкрепям никого", не се отразява по никакъв начин на изборния резултат. "...докато принципът на пряко избирателно право предполага органите на държавна власт да се формират непосредствено въз основа на предпочитанията на избирателите, изразени в изборния процес, били те и "Не подкрепям никого", и е проявление на принципа на пряко осъществяване на властта от народ".

Делото, заради което АдмС-Пазарджик се обръща към КС, е свързано с начина на разпределение на мандатите в Общинския съвет на Пазарджик.

ОИК-Пазарджик е определила общинска избирателна квота от 721 гласа съобразно нормата на Изборния кодекс. Комисията е установила 29 533 действителни гласа, които е разделила на общия брой мандати за общински съветници - 41, и е получила числото 720.317, вследствие на което е определила общинската избирателна квота на най-близкото по-голямо цяло число, а именно 721.

Квадратчето "не подкрепям никого" отчита само избирателната активност

Квадратчето "не подкрепям никого" отчита само избирателната активност

Това уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев

Експертиза по делото в АдмС-Пазарджик е установила, че общият брой на действителните гласове е 29 594. Ако се приложи правилото на § 1, т. 14 и гласовете "Не подкрепям никого" бъдат приравнени на недействителни, квотата ще е 722.

"Разлика от 1 глас в общинската избирателна квота не би могла да повлияе върху разпределението на мандатите. Ако обаче разпоредбата на § 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс остане неприложена в частта "с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7", поради противоречието ѝ с разпоредбите на чл.4, чл.6 и чл.10 от Конституцията (каквото е убеждението на настоящия съдебен състав), то общинската избирателна квота би била 751 гласа", изчислява АдмС-Пазаржджик и подчертава, че разлика от 30 гласа в общинската избирателна квота ще повлияе съществено върху разпределението на мандатите.