Гласовете с "не подкрепям никого" ще се броят като навремето празните бюлетини, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. Според Томов, няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липса на машинно гласуване.

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Единственияг кандидат в обществената поръчка не отговаря на изискванията...

Гласовете "не подкрепям никого" се броят за избирателната активност. Не се броят при разпределението на действителните гласове за рекрутирането на парламентарното представителсто, въпреки че имат статут на действителни гласове. Тоест когато се изчисляват квотите на партиите, прескочили четирипроцентовата бариера, тогава тези гласове няма да се вземат предвид.

Да внимаваме с машинното гласуване, предупреди Маргарита Попова

Да внимаваме с машинното гласуване, предупреди Маргарита Попова

Засега не се изкушава да кандидатства за главен прокурор

Това не означава, че тези гласове са "на боклука" коментира Томов по повод медийни публикации:

Има логика те да не бъдат взети при разпределението на гласовете. Да, вярно е, че ако те се брояха, когато се изчисляват процентите на партиите и тяхното парламентарно присъствие, реално партиите, прескочили 4-процентовата бариера, трябваше да я прескочат заедно с броенето на тези гласове, а това сега не става. Eдинственото, което става - не знам до колко това може да бъде свързано с думичката "боклук" - е, че леко намаляват шансовете на най-големите политически партии да доминират политическото пространство.

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

До края на деня обявява решението си

От единствената фирма, която кандидатства за доставка на машини за гласуване "Лирекс" не успяха да дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини. От фирмата не гарантирали и за извършване на всички необходими дейности, за да може на 26-и да се проведат нормални избори.

Томов уточни, че от фирмата са започнали предварителна работа веднага след решението на Административния съд и са извършили голям обем предварителна работа.

Пропада машинното гласуване?

Пропада машинното гласуване?

Няма оферти заради недостатъчното време, а срокът изтича

Томов коментира, че ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено. Това щяло да породи други проблеми като синхронизацията на софтуеъра между различните машини и създаването на логистика с общ координационен център и др.

Машинното гласуване – нито трагедия, нито всеобща радост за ЦИК

Машинното гласуване – нито трагедия, нито всеобща радост за ЦИК

Фирми са проявили интерес за доставка на съоръжения за машинно гласуване

Като дългогодишен наблюдател на изборите, в лично качество Цветозар Томов заяви: "27 години в тази страна не се изчистиха избирателните списъци, но не обсъждаме кой знае колко въпроса дали това може да бъде повод за касиране на избори, въпреки че това много по-сериозно нарушава права и създава риск от манипулация на избори. Откакто се произвеждат избори в България, избирателите извън страната нямат равни права с тези вътре в страната. Ето, и в случая, те няма да могат да дадат преференциален вот, защото няма избирателен район "извън страната".

На всички български избори изборното законодателство се променя понякога дни преди произвеждането им. Така беше и през последните избори, президентските. Като че ли никой не задава публично въпроса с какъв бюджет ЦИК би могла да осигури 12 500 машини, логистика и всичко останало, каза Томов.

Гласуваме по обичайния начин, ако не осигурят машинното гласуване

Гласуваме по обичайния начин, ако не осигурят машинното гласуване

Военният министър е категоричен, че няма да се отлагат изборите

Правителството каза, че ще даде нужното, но след като бяха насрочени изборите, тоест в тези два месеца, а не в предхождащите 3 години. Казвам това не за да изкарам Централната избирателна комисия цялата в бяло, а за да призова към малко повече разум и хладнокръвие.
Най-малкото, което може да се каже е, че правата на хората, записани в Конституцията, няма да бъдат нарушени, ако те нямат възможност да гласуват машинно. Според мен няма сериозно основание да се говори за касиране на избори във връзка с липсата на машинно гласуване.

Машинното гласуване крие рискове, предупреди Вени Марковски

Машинното гласуване крие рискове, предупреди Вени Марковски

Да се прави разлика с електронното гласуване, иска основателят на Интернет общество у нас

Каквито и манипулации да се правят по време на избори, те слабо влияят върху финалния политически резултат, категоричен е Томов, според когото: "не е вярно, че от изборите нищо не зависи".