Конституционният съд образува конституционно дело по въпросите на главния прокурор Иван Гешев, съобщават от пресцентъра на съда.

Припомняме, вчера обвинител номер едно внесе искане в КС за задължително тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията.

В искането Иван Гешев поставя три въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Два от тях са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право - председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Гешев иска от КС да тълкува правомощията на ВСС при изтекъл мандат

Гешев иска от КС да тълкува правомощията на ВСС при изтекъл мандат

Той внесе искане с три въпроса

Третият въпрос, който поставя обвинител номер едно, е конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Главният прокурор посочва, че отправеното запитване за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. Той подчертава, че то се отнася до реален проблем - най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Обвинител номер едно иска Конституционния съд да направи преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения.

ВСС: Искането за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

ВСС: Искането за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

Главният прокурор поиска членовете на ВСС, поискали отстраняването му, да си направят отвод