Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители за обявяване на предсрочните избори за 42-ро Народно събрание, произведени на 12 май 2013 година, за незаконни.

Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд.

Решението ще бъде публикувано утре. Към него има едно особено мнение на съдията Благовест Пунев и три становища на съдиите - Кети Маркова,Анастас Анастасов и на Румен Ненков, допълва БНР.

Припомняме, на дългоочакваната пресконфренция  на ГЕРБ, дадена дни след вота през май, лидерът на бившите управляващи Бойко Борисов обяви, че партията му ще иска касиране на изборите.

Мотивът, заяви той, е грубото погазване на закона в деня за размисъл. За първи път в историята партия, спечелила изборите, иска касирането им, коментира Борисов.

По-късно депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов коментира решението, като изрази разочарованието си от отрицателното становище на КС и сподели, че е очаквал решението да отнеме повече време и съдът внимателно да разгледа всички документи, представени в иска.

В коментар на решението от своя страна червеният лидер Станишев заяви, че това поставя ГЕРБ в още по-неудобно положение. Очевидно е според него, че бившите управляващи са извън парламента, защото това е един от начините да задържат властта си в партията и да контролират депутатите от своята група. Топката е в тях. Те имат място в парламента, имат сериозна парламентарна група, която може и трябва да участва в парламентарния живот.