• Китов: В сивия сектор на здравеопазването има над 1 млрд. лева

И на днешната среща между НЗОК и БЛС не бе постигнато споразумение в преговорите за Националния рамков договор, съобщава БНР.

Председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов заяви, че от касата са предложили да се приемат цените, предлагани от Лекарския съюз, и обемите, предлагани от касата.

По думите му, ако се приеме предложението на здравната каса, след януари цените на практика няма да бъдат такива, каквито са договорени.

Според Кехайов касата манипулира информацията за увеличението на цените.

"При всички тези обстоятелства, в които сме поставени, и очакванията на обществото за Националния рамков договор, ние препоръчахме на НЗОК и на председателя на Управителния съвет да запазят договорното начало и да направят препоръки за промяна на онези неща, които нарушават точно тези принципи на договорното начало в Закона за бюджета на страната", добави още Андрей Кехайов.

Припомняме, парламентът даде срок на двете преговарящи страни до 22 декември да постигнат съгласие.

От друга страна обаче от Управителния съвет на НЗОК обявиха, че изцяло са приели предложените от Българския лекарски съюз (БЛС) цени и обеми на всички клинични пътеки по проекта за рамков договор за 2007 г.

Освен това от НЗОК твърдят, че Националният рамков договор (НРД) може да бъде подписан до 22 декември при желание от страна на Българския лекарски съюз.

Като доказателство за тезата си от НЗОК сочат факта, че е постигнато споразумение със Съюза на стоматолозите в България, в частта за стоматологична помощ.

Преговорите по НРД 2007 ще продължат на 18 декември, уточняват още от НЗОК.

Освен това НЗОК е предложила на БЛС да изпрати писмено вариант за съвместна регулация на дейностите в болничната медицинска помощ по НРД за 2007, както и на следващо заседание да бъдат обсъдени спорните моменти в алгоритмите на клиничните пътеки.