В българския спорт не се използва допинг. Това заявиха на брифинг лекари, част от които замесени в "допинг скандала", разразил се след разследване на Нова телевизия.

Д-р Мариела Сиракова, д-р Стефан Стругаров, д-р Ивайло Якимов, доц. Диана Димитрова и д-р Васил Попов обявиха, че се чувстват обидени от това, че българският спорт е замесен в подобен скандал.

По думите на лекарите те са пазарували от фирмата на Евелина Попова, съпруга на червения депутат Олег Попов, но само хранителни добавки, които са разрешени.

"Не смятам да завеждам съдебно дело. Очаквам прокуратурата да си каже думата", заяви д-р Сиракова, директор на медицинския център "Дианабад".

В националната ни допинг-лаборатория се правят годишно между 300 и 350 допинг-проби, като за 2005 година има 4 положителни проби, а за 2006 - 5.
Лабораторията ни акцентира върху изследване на млади спортисти, тъй като елитните се проверяват по-често и задължително преди европейски и световни първенства.

"За мен е обидно, че замесиха името на Българската федерация по борба. Контролът в борбата е много строг. През последните три години на нашите състезатели са направени над 130 проби, а миналата година сме проверявани три пъти. Половината от пробите са направени по наша инициатива", каза Стругаров, който показа няколко папки с документи, включително и със забранените субстанции в спорта.

Бившият лекар на футболистите на ЦСКА Ивайло Якимов заяви, че всеки спортист се нуждае от хранителни добавки, заради огромните физически натоварвания и лошото качество на хранителните продукти.
"През 2005 година по настояване на тогавашния треньор Миодраг Йешич ЦСКА имаше допинг-контрол във всяка официална среща от първенството и турнира за Купата на България", каза още Якимов.