Българският лекарски съюз прекратява участието на свои експерти в комисии, работни групи и екипи към здравното министерство.

Съсловната организация се оттегля и от преговорите по Национален рамков договор за 2010 г. Това съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от zdrave.net.

Представителите на Лекарския съюз се използват за параван, посочи той.

Райчинов обясни, че предложенията на БЛС не се вземат под внимание, а впоследствие се обявява, че те са съгласувани със съсловните организации.

Напрежението в лекарското съсловие е нараснало след като заместник-здравният министър д-р Валерий Митрев е съобщил, че до 15-ти декември 2009 г. изпълнителите на медицинска помощ трябва да сключат договори с НЗОК, която ще издаде индивидуално решение, вместо да подписва НРД 2010.
Това е и поводът БЛС да се оттегли от преговори с касата за НРД 2010, считано от 2-ри декември 2009 г.

От съсловната организация са оповестили решението си в писмо до председателя на Управителния съвет на осигурителната институция и до директора й.

В друго писмо, адресирано до министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и заместника му д-р Митрев, БЛС информира, че прекратява участието на свои експерти и членове във всички комисии и екипи към здравното министерство, както и във всички дейности, предприети от ведомството.

Изключение е Акредитационният съвет, в който съсловната организация остава.

В писмото се настоява още при вземането и оповестяването на индивидуални решения на министъра „по никакъв начин да няма твърдения, че тези решения са съгласувани или приети съвместно с ръководството на БЛС" .

В него се посочва още, че оттук нататък лекарският съюз и ръководството му не носят никаква отговорност за случващото се в системата на здравеопазването.