Българският лекарски съюз (БЛС) се заканва да не участва в преговорния процес, ако условията, които поставя, не бъдат изпълнени.

В Равда се провежда 64-ти събор на съсловната организация. Делегатите обсъждат законовите промени, свързани с Националния рамков договор и анализират бюджетната рамка.

Председателят на организацията д-р Венцислав Грозев е изтъкнал пред делегатите, че в някои текстове на предложения закон за бюджета на НЗОК са заложени текстове, които отнемат функции на съсловието по преговорния процес.

След проведени преговори е гласувана и декларация на 64-ия извънреден събор на БЛС относно проектобюджета на НЗОК за 2016 г., съобщават от организацията.

В нея се казва, че делегатите на събора, като представители на 30 000 лекари, отчитат основното право на българските лекари да осъществяват качествена и достъпна медицинска помощ, гарантираща благополучието на гражданите и националната сигурност на страната.

Изтъква се, че съсловната организация винаги последователно е отстоявала интересите на българските лекари, които съвпадат с тези на пациентите и обществото и е двигател на развитието на системата на здравеопазването.

Лекарите са недоволни, че по конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на Проекта за Закон за бюджета на НЗОК се правели кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди 4 месеца.

На практика се ликвидирало договорното начало и се залагало административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги.

Лекарите са категорични, че няма да приемат авторитарно и ултимативно налагане на правила, които елиминират договорното начало.

Те настояват да не се приемат предложения от проектозакона за бюджета на НЗОК, водещи до изменения на други закони.

От съсловието предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, няма да участват в договорния процес. Те щели да използват всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото. Ще информират и европейските институции и партньори.

Софийската лекарска колегия пък е предложила основният и допълнителният здравни пакети да влязат в сила от 2017 г. или най-рано в средата на 2016 г. Аргументите са, че нормативната база за тяхното действие не била готова.