Учени от Лабораторията по клетъчна сигнализация към Медицинския университет в София изследват в български билки вещества, които могат да убиват раковите клетки.

Това съобщи ректорът на МУ-София проф. Ваньо Митев, цитиран от health.bg.

В лабораторията от различни растения се извличат биологичноактивни вещества, от които на по-късен да се създадат медикаменти за лечение на злокачествени заболявания.

„Всички трябва да са наясно, че в науката разработките отнемат години - така е по целия свят. Но вече имаме първоначални успехи, намерили сме доста интересни субстанции, които биха могли да стигнат до фармацевтични продукти с антиканцерогенен (противораков - б.р.) ефект." - каза проф. Митев.

Някои от веществата в билките, могат да убиват раковите клетки като използват собствените им механизми.

„Те имат ефекта на апоптозата. Това е програмирана клетъчна смърт. Ако се намери продукт, който целево да подтикне раковите клетки към апоптоза, това би бил отличен препарат." - коментира проф. Митев.

"В момента има засилен научен интерес към природните продукти", подчерта ректорът на софийския Медицински университет.

Той изтъкна, че цялата медицина в предходните епохи се е крепяла на полезни вещества, които се намират в растенията, а съвременната медицина използва билките, за да извлече активната субстанция.

„Просто в таблетките тези субстанции са в по-голяма и точно установена концентрация." - поясни проф. Митев.

По думите му, не е сериозно да се лекуват остри и тежки заболявания с билки, защото човек трябва да поеме „една поляна с растения", за да постигне необходимата концентрация от активното вещество за кратко време.

Билките обаче имат своето приложение при профилактиката или за поддържаща и съпровождаща терапия при различни по-леки хронични страдания.