Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство срещу НЗОК заради цените в първичната извънболнична помощ.

Повод за нея е молба на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кърджали, подкрепена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас.

В молбата се твърди, че определените от Управителния съвет на здравната каса цени са икономически необосновани, не са определени чрез разходно-ориентирана методика и по същество не е налице никакво остойностяване на медицинските услуги.
Цените, определени от касата, не покриват нито първоначалните разходи - за помещения, оборудване и др., нито разходите за самата дейност, аргументират се лекарите.

Според тях касата не е и в състояние да обясни по какъв начин се формират цените. Необоснованите цени на услугите принуждават множество общопрактикуващи лекари да затварят кабинетите си и да напускат пазара (market exit), защото разходите им надвишават приходите, пише Здраве.нет.

Със случая от името на джипитата се е заел адвокат Димитър Кюмюрджиев - един от водещите юристи в България по антимонополно право.

Проблемът се явява в противоречието между два закона - Законът за здравното осигуряване дава право на НЗОК едностранно да налага цени, без да ги обосновава, а Законът за защита на конкуренцията твърди, че се забранява на предприятия с монополно положение да налагат цени и търговски условия.