Първият по рода си дневен център за деца с епилепсия е на път да бъде отнет от държавата още преди отварянето му, съобщава БиТиВи. Асоциацията на родители на деца с епилепсия получила помещението за центъра от Столична община. Оказва се обаче, че пари за ремонт и оборудване няма.

Родителите споделят, че да имаш дете с увреждане означава 24 часа ангажимент в денонощието, седем дни в седмицата. Майката на 6-годишната Йоанна - Елена Димитрова, е неин личен асистент. Почива си само когато са на рехабилитация. Жената споделя, че хората се плашат и не могат да я гледат. Страх ги е от диагнозата. Бащата на детето също се притеснява да го гледа.

От Столичната община предоставят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия помещение за дневен център, където родителите да могат да оставят за няколко часа децата си, но сумата за ремонт и оборудване е непосилна за родителите.

Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия обяснява, че за да може да се стартира центърът, са необходими около 50 000 лева. Освен това ако го две години центърът не заработи, помещението ще бъде отнето.

Психолог, рехабилитатор, музикотерапевт и медицинско лице са само част от специалистите, който ще работят целодневно с децата в дневния център. По този начин родителите им не просто ще са свободни по няколко часа, но ще могат и да работят.

В България хората с епилепсия са около 75 000. Само децата са около 30 000.