Здравният министър Христо Хинков заяви, че липсва законова регулация за притежаването на райски газ, което затруднява контрола върху разпространението му. Това стана ясно от думите по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

По думите му основните трудности за ефективното прилагане на разпоредбите на закона са свързани с изключенията за продажбата и употребата на райски газ за целите на хранително-вкусовата промишленост. Райски газ може да се използва единствено като добавка в храните при производството им. Това обаче не може да бъде еднозначно установено от държавните здравни инспектори, обясни здравният министър.

Христо Хинков посочи, че се извършват и съвместни проверки с БАБХ и МВР, с цел да се установи дали в съответните места се употребява райски газ в съответствие с допустимите законови изключения - за хранително-вкусова промишленост.

Погват дискотеките във Велико Търново заради продажби на райски газ

Погват дискотеките във Велико Търново заради продажби на райски газ

Започват масови проверки

Здравният министър допълни, че когато райският газ се съдържа в различни контейнери и опаковки, включително и в балони, които не са етикетирани съгласно нормативните изисквания, не e възможно идентифицирането на съдържанието в тях. Органите на държавния здравен контрол не могат да установят съдържанието, с което са пълни необозначени контейнери, включително и балоните, което предполага употребата на райски газ по различен начин от този, за който е пуснат на пазара, обясни Хинков.

Наложилата се практика на употреба на райски газ чрез неидентифицирани опаковки, не позволява предприемането на мерки от органите на държавния здравен контрол, с които употребата му да бъде ограничавана, по думите на здравния министър.

Създават Списък с опасни за здравето вещества и включват райския газ в него

Създават Списък с опасни за здравето вещества и включват райския газ в него

Ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие