Софийски градски съд даде ход на делото за срутената сграда на бул. „България". Представена беше и допълнителна петорна експертиза.

Според защитата има известни неясноти в армировъчния план на сградата. Не е взет предвид доклад за взетите проби на произведения бетон, излят в сградата.

Експертите обаче констатират нееднородност на бетона. Според тях това може да се дължи на допълнително добавяне на вода в него, както и на други фактори.

Освен това експертите не могат да заявят категорично дали кабелното трасе минава покрай колона 15 или колона 19 от строежа. Според тях именно кабелното трасе е нарушило целостта на една от плочите.

Общите заключения в допълнителната петорна експертиза са, че инцидентът е в следствие от комплекс от причини. В експертизата се посочва още, че бетонът се е събрал при носещите колони 6, 8 и 16. Последно бетонът се е събрал при колона 15.

Вещите лица освен това не са категорични дали продънването е при колона 15 или 19 от строителния проект. Освен това не е установено колко е дебелината на плочата над проблемната колона. Общото обвинение е за недобро изпълнение на строителството.

Припомняме, на 27 декември 2004 г. малко след 20:00 ч. един човек загина, а петима бяха ранени, след като скеле на 6-етажна строяща се административна сграда рухна в София при наливане на бетонна плоча. Срутилите се 60 тона бетонна плоча и метално скеле са свързвали две съседни сгради на височина 6-ти етаж.

Очевидци и съседи от околните сгради твърдят, че през последните дни преди инцидента работата по обекта е била денонощна. Бригадата, която е наливала бетона, е била от 11 души.