За изминалото денонощие екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на повече от 30 сигнала, свързани с динамичната метеорологична прогноза, съобщават от МВР.

Половината от тях са за територията на София. Сигналите се отнасят предимно за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони. Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник.

От НИМХ посочват, че метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. От института предупреждават, че силните ветрове могат да са опасни за хората и да причинят значителни материални щети.

Съвети за безопасно поведение при силен вятър:

Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта.

Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.

Обявиха частично бедствено положение във Враца

Обявиха частично бедствено положение във Враца

Поривите на вятъра в града достигнаха 130 км/ч