"Може би е назрял моментът, в който трябва да дискутираме самото създаване на тези специализирани съдилища, начини по които бяха създадени и начините, по които бяха попълнени съставите на съдилищата."Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира пред журналисти казусът със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов преди извънредното заседание на Съдийката колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

В писмото няма посочени мотиви

То е във връзка с изявлението на държавния секретар на Съединените американски щати Помпео, с което бе оповестено, че Андон Миталов - съдия в Специализирания наказателен съд "е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

Панов обясни, че е сезирал Инспектора на ВСС, главния прокурор Иван Гешев и КПКОНПИ по случая. На настоящия етап няма конкретни данни и информация, което е много важно с оглед преценка на бъдещи действия, поясни той.

"В изявлението на държавния департамент се сочи сериозна корупция, което несъмнено означава данни за престъпление. Престъплението се разследва от прокуратурата и скоро ще получим отговор образувано ли е досъдебно производство, на какво основание, какъв е законният повод и какви са данните", стана ясно от думите на шефа на ВКС.

Лозан Панов за евродоклада: Помощта за давещия се е в него самия

Лозан Панов за евродоклада: Помощта за давещия се е в него самия

За пръв път председателят на ВКС не е бил запознат с черновата на документа

Лозан Панов е сезирал Инспектората на ВСС, защото до настоящия момент не е имало такова. Идвайки насам към ВСС е разбрал, че такава проверка е била отказа да бъде извършена. Важно е да се разбере какви са мотивите за отказа на Инспекторат.

"Важно е, че няма данни дали става дума за делото Малинов или други дела. Ето защо трябва да разберем дали трябва да се изиска проверка за цялата дейност на магистрата от момента на постъпването му в Специализирания съд до настоящия момент", каза Панов.

До настоящия момент няма информация дали са извършени други проверки от инспектората. Ако такива са извършвани, трябва ВСС да бъде уведомен. Ако такива проверки са извършени и има данни за нарушения, то това би трябвало да се отрази върху неговата атестация, подчерта съдия номер едно.

По думите му много е важно да се разбере данните и информацията, които разполагат чуждите служби дали са достигнали до българските. Сценариите по случая са - първо да се говори за наказателно производство, защото когато се говори за сериозна корупция, става въпрос за престъпление. Тогава трябва да се извърши разследване, да се повдигне обвинение и да се внесе обвинителен акт в Спецсъда, обясни Панов и допълни, че е възможно съдии да си направят отвод.

Ако говорим за наказателно-правната страна, то процесът трябва да бъде публичен и всички медии трябва да имат достъп дотам, категоричен беше съдия Панов. Той отказа да коментира политическата страна на въпроса защо точно към спецсъда са се насочили от САЩ.

Според Лозан Панов, ако има данни за престъпление трябва да се образува производство, но се съмнява, че изявленията на държавния департамент на САЩ са подкрепени.

Той изтъкна, че информацията трябва да стигне до компетентните органи, които да свършват своята работа. Дали ще бъде изслушан съдията, зависи от неговото искане. Ако магистратът иска и сезира ВСС, тогава съдийската колегия ще се произнесе.

Иначе Лозан Панов останал изненадан от дневния ред, защото бил само с една точка и нямало предложения. Няма как да отговорим на всички въпроси при липсата на данни, каза още той.