Внесеният проектозакон за съдебната власт няма да реши нещата, а ще ни върне назад. Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев в студиото на Нова телевизия.

Аз не оспорвам волята и желанието на тези, които искат да променят закона, но в момента с този лош закон се връщаме в 2007 година", посочи председателят.

Според него в предложенията няма общи критерии, също така и няма централизиране на общото оценяване при избора на магистрати.

Пенчев заяви, че като член на ВСС винаги се е борил да бъдат засилени правомощията на висшите магистрати, но в закона няма подобно положение.
"Не може съдебната реформа да се прави само със съдебната власт, тя трябва да се прави от всички", категоричен бе Пенчев.

Според него, в България причината за недоверието на хората към съдебната власт е бавното правораздаване.

За да стане правораздаването бързо и ефективно, трябва да се направи нещо, има идеи, имаме капацитет, трябва да има желание и настойчивост.

Трябва да има категорични правила, които да стимулират младите хора, които започват да работят в съдебната система и тогава няма да има корупция, бавене на дела и несвършена работа, заяви Пенчев, като подчерта, че това е „моята война".
Константин призова българските политици да направят така, че в следващия доклад да не е направена констатацията „толкова могат".