Голяма част от общинските болници, обслужващи населени места с население до 30 000 души, ще фалират за няколко месеца, а за останалите съществуването ще бъде силно затруднено.

Това мнение изразиха в декларация от Сдружението на общинските болници, съобщи zdrave.net.

От организацията предупреждават за критична ситуация, създала се от несъгласуване на медицинските стандарти на Министерство на здравеопазването и алгоритмите на НЗОК, както и от участието на Българския лекарски съюз в преговорите по сключване на НРД 2011.

С последните публикувани и изнесени в интернет документи, дейността на общинските болници се намалява от 45 до 100%, се посочва в документа.

Представителите на общински болници са на мнение, че малките населени места ще бъдат напуснати от лекарите специалисти.

С намаляването на средствата за Центровете за неотложна и спешна медицинска помощ и с икономическата невъзможност да се създадат кабинети по Наредба 40 при обслужвано население под 25 000 осигурени човека, за над 500 000 жители на България, рязко ще се влоши предоставената медицинска помощ, включително и за най-спешните състояния, изтъкват те.

Тъй като в тези общини живее население с много нисък социален статус, не малка част от което не може да си купи медикаменти, ще настъпи катастрофа с необратим характер, се казва още в декларацията.

От сдружението на общинските болници призовават отговорните институциите „да спрат незабавно развитието на този организиран хаос и да се запази дейността на общинските болници поне при условията на работа през 2010 г."

Декларацията се подкрепя от Националното сдружение на общините в България и разчита на подкрепа от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Проблемът с изискванията по клиничните пътеки, заложени в приложение 18 към НРД, ще бъде обсъден на среща на работната група на МЗ, НЗОК и БЛС.