Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати становище до Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в Народното събрание в подкрепата на искането на 1 300 спортисти за пожизнена премия.

Искането е на група световни шампиони, спортни деятели и треньори и е за изменение и допълнение към Законопроекта за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента.

Спортистите настояват навършилите 35 години шампиони и медалисти от световни и европейски първенства както и техните треньори, извели ги до високите резултати, да получават пожизнена премия.

Предложено е премията да е само за един от извоюваните медали - този за най-високото постижение.

Мая Манолова и заместник-омбудманът Диана Ковачева се срещнаха с групата на световните и европейски шампиони, подкрепяща идеята. Сред спортистите бяха двукратният световен и двукратен европейски шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, световната и европейска шампионка по спортна акробатика Валентина Куюмджиева и много други. Спортистите бяха придружени от юриста Петър Пейчев.

Манолова намира исканията им за справедливи.

"Ако има нещо безспорно в динамичните времена, в които живеем, то това са успехите на хора като Вас, които ни карат да се гордеем, че сме българи", изтъкна омбудсманът.

Сред подписите в подкрепа на пожизнената премия са и тези на боксьорът Кубрат Пулев и олимпийският шампион по борба Георги Мърков.

Спортистите искат още към Министерството на младежта и спорта да се създаде целева извънбюджетна сметка "Премии за шампиони", в която да постъпват средства от данъци от хазартни игри.

Между 15 и 18 млн. лв. ще са необходими за изплащането на такива премии, а данъците от хазарт само за 2017 г. са близо 220 млн. лв.

Те настояват още за предимство при кандидатстване за работа в сферата на образованието като учители по физическо възпитание.