"Не е моя грижа стабилността на ВиК оператора. В крайна сметка не можем всички да работим за тяхната стабилност, за техните екстри, за техните екстри и луксозни разходи, а в крайна сметка качеството да не се променя, течовете да остават същите, а хората да плащат все повече и повече за вода."
Така коментира делото по обжалването от страна на прокуратурата на бизнес плана на Софийска вода, одобрен от КЕВР националният омбудсман Мая Манолова.

Мая Манолово подчерта, че подкрепя протеста на прокуратурата на решението на КЕВР, с което се одобрява бизнес плана на Софийска вода, тъй като особено напоследък се наблюдава повсеместното поскъпване на цените на услугите без да се обвързва това нито качеството на водата, нито на услугата. Днес в съдебна зала влезе протеста срещу решенията на КЕВР от 15 декември 2017 година, като в края на 2018 година имаше ново увеличение на база на старото.

Прокуратурата: КЕВР използва тенденциозно статистика в полза на операторите

Прокуратурата: КЕВР използва тенденциозно статистика в полза на операторите

Протестира повишението на цените на водата

Прокурорът по делото обясни, че самата КЕВР не е определила норма на възвращаемост на концесионера, което противоречи на самите решения, които комисията е взимала преди това. В предходно решение КЕВР е постановила, че следва да определя такава норма, а в следващото си не е определила това. Тази норма на възвращаемост директно се отразява на цената, която гражданите плащат.

Мая Манолова посочи, че не е справедливо различни разходи на операторите да се плащат включително и от държавата, и от потребителя.

Като пример тя посочи ремонта на стената на язовир "Бели Искър", който явно ще се извърши от държавата, а операторите само да увеличават цените за гражданите.

Манолово посочи, че изобщо не се интересува от заплахи, каквито са били чути в съдебната зала, за разклащане на стабилността на държавата, концесионера или оператора. Тя се противопостави на тази логика на мислене.

"Цените растат, дружествата и всякакви концесионери си правят каквото си искат, включително и да декларират адвокатски хонорари по 72 000 лв.", възмути се Манолова.