Със сълзи на очи пред съдебния състав Марио Николов заяви, че е изкупителна жертва на държавата.
По думите му той трябва да бъде принесен в жертва с цел политически дивиденти на управлението.

Коментарът си Николов направи, след като прокуратурата поиска да бъде наказан със 17 години затвор.

Това е справедливо наказание, коментира с ирония Николов.

Припомняме, в най-големия до този момент и най-шумния процес за пране на близо 7,5 млн. лева, източени от програма „Сапард", Марио Николов е обвинен, че е закупил стари машини, декларирайки ги като нови.

На предишно заседание свидетелски показания даде Валтер Келер, работил за фирми като Макдоналдс, Нестле, Кауфланд и Крафт. По думите му, въпросните машини в птицекланица „Чубра" са били нови и по най-модерни технологии.

Николов обясни, че познава Келер и потвърди, че наистина е купувал машини - за пастет, тъй като в България нямало такъв производител, но уточни, че машините наистина са били употребявани - "старички, но годни за употреба", но фирмите му никога не са взимали пари от „Сапард" за тях.

Обвинението твърди, че разполага с достатъчно доказателства, описващи престъпната дейност на Николов и останалите осем обвиняеми. Прокуратурата иска и 14 години затвор за съпругата му Мариана, а за всички останали - Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева - по 12 години затвор.

По-голямата част от тях вече имат наложени ефективни присъди от друг състав на Софийски градски съд по делото за пране на въпросните 7 и половина милиона евро, източени от САПАРД.

По този процес подсъдим беше и бизнесменът Людмил Стойков, когото обаче съдът оправда.

Припомняме, на предишното заседание защитата на бизнесмена поиска връщане на делото, защото Европейският съюз не е конституиран като ищец. Това искане не беше уважено от съда.

По друго дело, което се води срещу Марио Николов получи присъда от 10 години затвор.