Масово не се спазват новите стандарти за храната, която се дава на децата в детските градини, които влязоха в сила преди около два месеца.

Вчера Министерството на здравеопазването обяви, че в приключилата наскоро проверка са проверени над 2200 детски заведения и са издадени над 900 предписания. От проверката на здравното министерство стана ясно, че децата все още не ядат качествени продукти.

"Установи се, че в някои от детските заведения не се дава новата, подкрепителна закуска от пресен плод, която трябва да се приеме между закуската и обяда", обясни в ефира на Нова телевизия държавният експерт в отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерство на здравеопазването д-р Нана Николова.

Един от сериозните пропуски е, че в някои от забавачниците не се дава ежедневното мляко, което е задължителен компонент при храненето на децата, обясни още експертът.

"Рибата е друг пропуск. Тя също задължително трябва да бъде включена в храненето на децата всяка седмица. Не навсякъде това се прави обаче", уточни д-р Николова.

"Хранителните навици се създават от най-ранна детска възраст. Необходимо е от първия ден детето да получава необходимите мазнини, белтъчини и въглехидрати в своята храна. Иначе рискът за децата е да се създават нездравословни навици и афинитет към вредните храни, който в зряла възраст да прерасне в утвърден навик", обясни още държавният експерт.