Лоша хигиена в заведения за обществено хранене, превозване на месни и млечни продукти без да се спазват каквито и да е ветеринарни изисквания.

Това са част от нарушенията, които разкриха при рутинна проверка днес инспекторите от столичното ДВСК, съобщава БНТ.

С разгара на лятото проверките им ще стават все по-чести, за да се предотврати продажбата на развалени храни.

В летните жеги инспекторите от ДВСК проверяват основно дали суровото месо се съхранява добре в хладилниците и има ли документ за произход. Освен това, следят и за готовата храна, която може да престои максимум 2 часа при определена температура. Иначе може да се стигне до хранителни отравяния.

Още при първия проверен обект днес - бистро на входа на Южния парк, открихме нарушения, каза Антоанета Чакърова - началник отдел в ДВСК.

По думите й са констатирани "Замърсени хладилници, неправилно съхранение, хвърлени кърпи върху кашкавала".

„Това е неспазване на каквито е да е хигиенни мерки. Следва съставяне на наказателен акт", беше категорична тя.

При лоша хигиена, глобите за частни лица са до 300 лева, а при фирмите могат да достигнат и до 1000 лв.

При топло време над 18 градуса законът забранява продажби на открито на млечни и месни продукти, сладкарски изделия, шоколад и яйца. При топло време дори е забранена търговията на открито на хляб и хлебни изделия.

Всички, които не са равнодушни към мръсотията, могат да подават сигнали за нарушения на дежурния телефон на ДВСК - 944 46 02, дори и в почивните дни.