Лекарите от „Кардиолайф" ООД Варна, извършили коронарография на Милко Михалев, недоумяват какво усложнение е настъпило след изписването му, за да се стигне до ампутация на дясната ръка. Припомняме, 42-годишният мъж от Провадия загуби дясната си ръка вследствие на манипулацията, назначена от кардиолог.

На пресконференция в БТА специалистите разказаха за постъпването на пациента, симптомите, придружаващите заболявания, рисковете за извършването на манипулацията и състоянието до изписването му.

Медиците са категорични, че инвазивното изследване в случая на Михалев е било наложително, тъй като е имало съмнения, че той е с исхемична болест на сърцето, а тя предполага опасност от инфаркт, който е много по-рисков за хора на възраст като пациента, тоест на 42 г., отколкото при по-възрастни хора. Лекарите добавиха, че не биха предприели такова изследване, само за да източат здравната каса, каквито съмнения прозвучаха. Те подчертаха, че то се прави само в определени случаи, а не на всеки пациент.

Медиците, извършили манипулацията, разказаха, че на Михалев е била направена компресивна превръзка на радиалната артерия на дясната ръка, която е била свалена след три часа. Ръката му е била със запазени пулсации, в нормален вид, цвят и температура. На вечерна визитация пациентът не е имал оплаквания, при вътрешната визитация - също. И при втората проверка лекарите са проверили артериите, не са открили хематом и крайникът е бил в нормално състояние.

Пациентът с ампутираната ръка отрече категорично твърденията на лекарите. Милко Михалев заяви, че всичко, казано от медицинските специалисти, е лъжа.


При изписването на пациента му е било обяснено, че трябва да щади ръката си. По данни на наблюдаващите от клиниката обаче пациентът не се е отнасял добросъвестно към лекарските съвети - бил е заварен да лежи с дясната си ръка под главата.
Специалистите веднага го предупредили да не прави това, защото натоварва крайника. При изписването лекарите го видели, че вдигнал сака си отново с дясната ръка.

Какво е правил след изписването не мога да знам и да коментирам, заяви Владислав Пакеров - специалист инвазивен кардиолог. Според него възможно е при неспазване на режима и при натоварване на ръката да настъпят усложнения.

На 30-ия час след освобождаването на Михалев от болницата, той се е върнал в лечебното заведение и се оплакал от изтръпване на ръката. Тогава медиците установили намалени пулсации на едната артерия и след консултации със специалисти, включително с кардиолог, мъжът е насочен към консултация в съдова хирургия.

Ние нямаме информация от съдова хирургия как е постъпил и какво му е правено, обясниха още медиците от „Кардиолайф". Според тях е редно да се чуе становището на специалистите от съдова хирургия, след като са се наложили четири оперативни интервенции и в крайна сметка ръката е ампутирана.

Пациентът нямаше да бъде изписан, ако имаше оплаквания. Той си тръгва без оплаквания, качи се в колата и си тръгва с нея. По-нататък, на следващия ден не знам дали е спазвал режима, обобщи Пакеров.Пациентът с ампутираната ръка отрече категорично твърденията на лекарите от Кардиолайф", които бяха представени на пресконференцията.

Милко Михалев заяви пред ВестникЪт, че всичко, казано от медицинските специалисти, е лъжа.
„Не съм държал ръката си под главата", заяви Милко. Той обясни, че самите лекари във варненската клиника са го карали да държи оперирания крайник вдигнат до главата му на възглавницата.

42- годишният мъж отрече да е играл канадска борба. Пострадалият разказа, че се е пошегувал с един от лекарите в „Кардиолайф", че е силен и може да бие всеки в силова ръчна схватка. Твърденията обаче, че е играл канадска борба определени като абсурдни.

Той добави, че на излизане от болницата държал сака си с лявата, а не с дясната си оперирана ръка.

Мъжът от Провадия се оплака още от това, че по време на престоя си във варненската клиника лекарите се държали грубо. Те отказали да разхлабят силно стегнатата превръзка на ръката му, която му причинила посиняване. В подобно положение в същата стая бил и възрастен мъж, на когото медицинските лица също не обърнали внимание. На молбите на двамата пациенти докторите отвърнали, че ще разхлабят превръзките, когато те самите решат.

Милко, който вече е бивш шофьор на ТИР, заяви, че иска лекарите от „Кардиолайф" да признаят вината си и да му изплатят обезщетение, за да може да се грижи за жена си и децата си, тъй като по тяхна вина вече не е работоспособен. Той иска и да му осигурят протеза.