Шофьорите с неизправни катализатори имат един месец гратисен период, за да проверят автомобилите си и да направят съответните подобрения. Това стана ясно по време на поставянето на седем газ анализатори в технически пункт на столичния КАТ. Ако през това време не бъдат направени съответните подобрения - новите автомобили няма да бъдат регистрирани, а вече регистрираните могат да бъдат спрени от движение.

Седемте газ анализатори са предоставени на Столичната дирекция на вътрешните работи от Столичната община и са на обща стойност 70 хиляди лева. От петте уреда, два ще бъдат мобилни в мобилните екипи на КАТ и служителите ще могат да спират от движение след провректа автомобили.

Само в столичния "Бояна" измериха замърсен въздух

Само в столичния "Бояна" измериха замърсен въздух

Нено Димов твърди, че няма превишаване на нормите на други места

Комисар Тенчо Тенев, началник на КАТ - Пътна полиция, коментира, че в последните години е завишено нивото на регистрация на автомобили, а на 28-ми декември е отчетен своеобразен бум в броя на регистрираните автомобили в столицата. Тогава са регистрирани 465 коли.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова призова шофьорите сами да проверят нивата на газовете, отделяни от автомобилите им и да получат безплатен съвет в рамките на един месец.

Проверяват вредните емисии на колите в София

Проверяват вредните емисии на колите в София

Проверяват за завишени норми на вредни емисии и шум

Фандъкова припомни, че Столична община изпълнява цялостна програма за подобряване чистота на въздуха в София.

"Анализите сочат, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили, а около 40% от битовото горене", коментира Фандъкова.

"За мен е изключително важен този строг контрол. Ние направихме през септември едно измерване с испанска лаборатория и се показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват въздуха, но пък те допринасят за това с една четвърт. Така че очевидно това е важна задача и затова наистина съм благодарна както на Министерство на околната среда и водите, така и на пътна полиция, така и на СДВР, за това че работим заедно", коментира Фандъкова.

Така със закупените измервателни уреди се очаква реализирането на по-строг контрол при техническите прегледи на автомобили.

"Целта е не да санкционираме, а да не допускаме замърсяване над нормите", посочи Фандъкова.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че подобни уреди са необходими за всички 28 пункта за технически прегледи в страната и обеща да направи така, че МВР да може да кандидатства с проект по ОП "Околна среда" за закупуването на газомери във всички пунктове за преглед.

ЕК с последно предупреждение към 5 държави заради замърсен въздух

ЕК с последно предупреждение към 5 държави заради замърсен въздух

Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия