Охраната на въздушното пространство на България ще бъде усилена с американски изтребители Ф-16 от утре до 30 октомври 2020 г., съобщават от Министерството на отбраната.

Съгласно решение на Министерския съвет шестте изтребителя Ф-16, които ще изпълняват съвместната мисия заедно с българските изтребители МиГ-29, се пребазираха в авиобаза "Граф Игнатиево" на 18 септември тази година. Те взеха участие в международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка - 2020", която приключи днес.

За първи път българските Военновъздушни сили успешно участваха в такава съвместна мисия със своите американски колеги през есента на 2016 г. Участието в такива съвместни мисии повишава способностите на ВВС за гарантиране на ненарушимостта на охраняваното въздушно пространство на Алианса.

ВВС на България и Гърция тренираха заедно

ВВС на България и Гърция тренираха заедно

Вдигнаха МиГ-29 в рамките на тренировката Green Bridge - 2020

Съвместната охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършва в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Тя е в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО и повишава способностите им за взаимодействие при изпълнение на съвместни задачи.

Усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг ще се извършва със съюзнически сили на ротационен принцип.

Каракачанов пред ТАСС: Няма да продаваме МиГ-29

Каракачанов пред ТАСС: Няма да продаваме МиГ-29

Те ще останат на служба в българската армия до 2030 година