Показания на свидетели по делото за атентата на бургаското летище в кв. "Сарафово" разкриха, че разследването е по следите на мистериозен арабин, съобщи "24 часа".

Това станало ясно от изнесени заседания на бургаския спецсъд на 16 и 17 май. Разследването е по следите на 50-годишен мъж, който наел частна квартира в Поморие в края на април месец 2012 г. Ден преди атентата обаче той изчезнал безследно.

Екскурзовод и таксиметров шофьор свидетелстваха за атентата в Сарафово

Екскурзовод и таксиметров шофьор свидетелстваха за атентата в Сарафово

Предполагаемият извършител не бил притеснен

Мъжът се казал, че е евреин и се представил за Айзък от Израел. Той казал, че е пристигнал в Българя, за да си търси жена. Хранил се в пицария много близо до квартирата си и черпел посетителите на заведението с бира. По това време към заведението имало и интернет клуб, където 50-годишният мъж често разговарял по Скайп с друг мъж. За мъжа той обяснил, че това е брат му.

"Беше гологлав, черен, с арабски или еврейски чети. Каза, че по скайп говори с брат си. Виждах на монитора, че наистина говори с някакъв мургав като него мъж", така го описва един от свидетелите.

Мъжът правил експертизите на компютрите в този клуб сочат, че по това време 137 души са ползвали устройствата.

"137 потребители са ползвали компютърната зала към онзи момент. На няколко от компютрите е засечен профилът на Исак Ардаман. Разговорите между него и мъж на възраст около 50 г. са водени на еврит", заяви той. Адресът на интернет доставчика, ползван от Исак е регистриран в Бейрут, Ливан, стана ясно още от думите на експерта.

Делото за атентата  в "Сарафово" започна по същество

Делото за атентата в "Сарафово" започна по същество

В първия ден стана ясно, че до 18-и юли 2012-а мерките за сигурност и достъпът до летището са били изключително либерални

"Тези данни по-скоро са свързани с една от версиите, по които се е работило в хода на досъдебното производство и които са останали недоизчистени. Факт е, че по делото на този етап няма нито едно пряко доказателство срещу моя подзащитен". Това беше коментара на адвокат Радослав Николов, който е служебен защитник на ливанеца с канадски паспорт Хасан Ел Хадж Хасан, който се смята за помагач на взривения терорист Мохамед Хасан Ел Хюсейни - алжирец от френски произход.

Хасан наел стая в семеен хотел в Несебър под фалшивото име Ралф Рико и с американска шофьорска книжка. Той отседнал в стаята от 12 до 18 юли през 2012 г. Не е открито негово ДНК по голяма част от изследваните предмети. ДНК не е намерено нито по договори за наемане на автомобили, нито по бейзболните шапки, хавлията, ризата, банкнотите.

Годни биологични следи на Хасан Хасан и Мелиад Фарах отсъстват. Когато бил направен огледа на автомобилите, наети от атентатора и двамата му помагачи, не са намерени годни техни следи. При някои от изследваните вещи имало данни за повече от 2 лица, но без да има възможност за отдиферинциране на ДНК профил.

Делото ще продължи на 13 юни в София.

Припомняме, на 18 май 2012 г. терорист се взриви до автобус с израелски туристи на летище Бургас. При атентата загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

Служебният адвокат на обвиняемия Хасан Ел Хадж Хасан Радослав Николов последно заяви, че доказателства срещу клиента му няма. Обвинени за атентата са ливанският емигрант в Канада Хасан ел Хадж Хасан и ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах.

Разследването на терористичния акт в бургаския квартал "Сарафово" продължи четири години. Повече от година съдебният процес не можеше да започне в Специализирания наказателен съд в София.

По-рано адв. Николов информира, че обвинителният акт е 100 страници, а материалите по делото - 83 тома или 24 000 страници.

Почти 100 млн. лева обезщетения поискаха пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" от двамата задочно подсъдими.

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово
Обновена

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово

Отхвърлиха искането за граждански ответник по делото да призоват военното крило на "Хизбулла"