Шест години след атентата на летище Сарафово пред Специализирания наказателен съд даде показания българката, която бе най-тежко пострадала при взрива. Данка Иванова е работила като екскурзовод, съобщи Нова телевизия.

В деня на взрива тя е посрещнала туристи от Тел Авив. Израелските гости е трябвало да бъдат транспортирани с взривения автобус. Иванова е била на метри от експлозията. Оцелява, но има редица наранявания. Нейното лечение продължава и до днес, разказа самата тя.

"Около 16:30 ч. в деня на атентата отидохме на летището в Сарафово, за да посрещнем туристите от полета от Тел Авив. Трябваше да посрещаме четири автобуса", разказа тя.

За атентата в "Сарафово" прокуратурата не може да обвини "Хизбула", обяснява Цацаров

За атентата в "Сарафово" прокуратурата не може да обвини "Хизбула", обяснява Цацаров

Прокуратурата обвинява лица, а не организации

Почти всички туристи, за които е отговаряла свидетелката, са били в автобуса, само няколко пушачи са били до предната врата. От двете страни на автобуса имало още няколко души, които качват последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и шофьора. До този момент си спомням. Когато се съвзех, бях на земята", разказа пострадалата ни сънародничка.

Шофьорът, който трябвало да откара туристите, е Мустафа Кьосов (който загина при атентата - б.р.).

Взривната вълна нанесла сериозни рани по тялото на Данка - тя е била с охлузвания, със стъкла в тялото си, спукано тъпанче, на което е правена пластика.

Прокуратурата не е обвинила "Хизбула" за атентата в "Сарафово"

Прокуратурата не е обвинила "Хизбула" за атентата в "Сарафово"

В обвинението не се посочвало и "терористична атака", сигнализира израелска медия

В болницата пострадалата екскурзоводка се сблъсква и с упреците на хората. "Две от туристките ме сочеха с пръст и ми казваха, че аз съм виновна", спомня си тя.

Данка Иванова не помни да е виждала атентатора на летището, но от записите, които е видяла по телевизията, е разбрала, че се е намирала на метри от него.

В спецсъда днес се разпитват и още свидетели - всички те са работили на Летище Сарафово.

Сред изслушаните пред съда беше и таксиметровият шофьор Йонко Иванов, който е докарал на летището атентатора-самоубиец, съобщи БНР.

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово
Обновена

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово

Отхвърлиха искането за граждански ответник по делото да призоват военното крило на "Хизбулла"

Йонко Иванов е откарал на летище Бургас предполагаемия извършител час преди атентата. Той е разпознал клиента си на кадрите от залата за заминаващи. Предполагаемият извършител е наел такси от Равда до летището. Почти не са разговаряли по пътя. Мъжът е бил около 180 см, с нормално телосложение, с шапка и очила, с дълга коса.

По показанията на таксиметровия шофьор, клиентът му идвал от Несебър и му казал, че е от Съединените щати. Иванов обясни, че не му е направило впечатление някакво особено поведение на 25-30-годишния мъж.

На 18-и юли 2012-а година при атентата на летище Бургас загина автобусният шофьор Мустафа Кьосев, петима израелски туристи, а над 40 души бяха ранени. Делото продължава.

Подсъдимите са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които все още се издирват от Интерпол. Според обвинението, те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който също загина при взрива.