При съвместна операция през месец юли миналата година, служители на Агенция "Митници" и ГДБОП са извършили проверка на ГКПП "Капитан Андреево" на пратка, съдържаща 13 000 000 къса, съответно 1300 мастербокса цигари с марка "PRESIDENT GOLD".

След изтичане на законоустановения срок и по искане на превозвача, на 23 февруари стоката е унищожена под контрола на митнически и полицейски органи, като разходите по унищожаването са поети от превозвача.

Цигарите са превозвани в товарен автомобил с турски регистрационни номера. Съгласно представените документи, цигарите са изпратени от турско дружество за получател в Испания.

Пратката е с висока стойност, за която според действащите в България нормативни документи се дължат 3 386 000 лв. мито, акциз и ДДС. На база на представените документи са възникнали съмнения, че пратката ще бъде отклонена и реализирана контрабандно на европейския пазар.

До унищожаването й, митническите служители са оставили стоката под митнически надзор, докато се е извършвала проверка на юридическите лица, участващи в сделката.

Предприети са всички процесуални действия с оглед изясняване на лицата, които имат отношение по веригата за доставка и с право да се разпореждат със стоката, но такива така и не са се явили и не са открити.