От Агенция "Митници" са задържали близо 700 хил. контрабандни детски стоки за последните 18 месеца. Над 675 000 детски артикули, сред които играчки и дрехи са задържали митническите служители за периода. При 68% от артикулите основанието за задържане е нарушение на нормативната база, свързана със защитата на правата по интелектуална собственост.

В останалите 32% от случаите става дума за контрабандни стоки, които не са били декларирани пред митниците.

Най-много от задържаните стоки представляват детските играчки. Те са близо 340 000. Основният проблем при тях е, че за 94% от артикулите фирмите, притежатели на търговски марки, са заявили, че са фалшиви.

След играчките най-многoбройните нелегални артикули са детски дрехи и текстилни - близо 87 000 броя, от които 82% са били фалшиви.

Често срещано е митничари да задържат имитации на популярни играчки - детски мобилни телефони, конструктори, фигурки, кукли и други. Освен това често се задържат и комплектите от тениска и къси панталонки - екипи на известни световни спортисти, които също са фалшиви. Митничари констатират, че често задържат стоки, върху които са отпечатани образите на популярни анимационни герои.

Обичайно Китай и Турция са родина на този вид стоки. Наред с фалшивите и контрабандни стоки, през последните месеци, съвместно с органите на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Агенция "Митници" е предотвратила също така реализацията на над 263 000 несъответстващи и опасни играчки.