Митническите служители на Митнически пункт Калотина задържаха 5 тона оцетен анхидрид - прекурсор за производство на хероин. Това е най-голямото количество суровина за направата на хероин, което е задържано на границите ни през тази година.

По случая е установено, че вчера, 2 август, на Митнически пункт "Калотина" е пристигнал товарен автомобил с хърватска регистрация, управляван от гражданин на Босна и Херцеговина. Автомобилът пътувал през България в посока Турция.

По документи камионът превозвал 32 палета соларни панели от хърватска фирма. Пратката била насочена към получател в Турция.

Товарното превозно средство обаче е било селектирано за рентгенова проверка, при която митническите служители забелязват, че в каросерията има стока с необичайна плътност.

При последвалата щателна проверка митничарите открили в товарното помещение на камиона, между соларните панели, пет пластмасови контейнера. Петте съда били с вместимост 1 000 литра всеки. Контейнерите били пълни с безцветна течност с остър мирис на оцет.

Снимка 306638

Източник: Агенция "Митници"

От веществото са взети проби за лабораторен анализ като предварителните данни отчели, че намереното вещество е оцетен анхидрид.

Оцетният анхидрид има приложение в индустрията и най-вече в кожарската промишленост, но също така е прекурсор за производство на хероин. От задържаните 5 тона оцетен анхидрид могат да бъдат произведени 2 тона хероин. Самата стойност на прекурсора на пазара е ниска - около 1 700 лв. на тон.

По случая е образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в София. Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на шофьора на товарния автомобил за контрабанда на прекурсор. С обвинителния акт прокуратурата ще поиска и задържането на водача за срок до 72 часа.