И президентът Румен Радев, и главният прокурор Иван Гешев нарушават Конституцията. Това е мнението на бившия конституционен съдия Румен Ненков.

В студиото на БиТиВи той обясни, че държавният глава няма право да иска оставка на правителството, както и да заявява, че му няма доверие. "Президентът и правителството имат общи ангажименти по отношение на външната политика и националната сигурност. Той е длъжен и трябва да критикува правителството, но не може да му иска оставката", заяви Ненков.

Нарушаването на Конституцията от страна на Иван Гешев, по думите на Ненков, се състои в това, че публикувал флашки и разговори, което е "абсолютно противоконституционно". Може би от неопитност или от незнание Гешев направи поредица от грешки. Той си е позволил в изказвания да определя кой политик е добър и лош. Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици. Затова и няма да бъдат уважавани", каза още Румен Ненков.

Румен Ненков попита и къде е бил председателят на ВКС Лозан Панов, който е можело да реагира. Панов е трябвало да свика общото събрание на Наказателната колегия на ВКС и да каже при какви условия прокуратурата може да разкрива данни от досъдебното производство, което по Конституция и закон е закрито", обясни бившият конституционен съдия. Не го е направил, защото и той от началото на мандата си е реагирал като политик и той се е позовавал на противоконституционно събрани разговори.

На въпрос за исканата оставка на Иван Гешев, Ненков обясни, че "формално има изход, но това е въпрос, който да бъде решаван от Висшият съдебен съвет. При това няма непоправими грешки, всеки може да поправи поведението си."