В доклада на европейските прокурори се казват много тежки и много страшни неща. Това коментира Иванка Иванова от правната програма на "Отворено общество", цитирана от БНР. Тя отбеляза, че това, което се казва в доклада, засяга и ефективността на прокуратурата, и начина по който тя системно не изпълнява съдебни решения, както и начина, по който нарушава човешки права.

Иванова призна, че докладът на европейските прокурори е много остро критичен. Иванка Иванова не разбира как би могъл докладът да се чете в посока на това да бъде запазено статуквото или в посока на това да бъдат увеличавани съществуващи правомощия на водещи фигури в държавното обвинение.

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Отчита се забавяне в цялата система на наказателно производство и ненужен формализъм

Припомняме, че изготвеният по мониторинга на европейските прокурори доклад констатира цялостно забавяне по системата на наказателното производство. Това означава, че има забавяне не само в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. Препоръките на европрокурорите се отнасят както работата на прокуратурата, така и за съда, ВСС и Инспектората, включително и за самото Министерство на правосъдието.

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Обвинител №1 е частично доволен от доклада

Иванка Иванова е на мнение, че незабавно трябва да бъдат обсъдени конструктивните предложения в доклада. Ако не бъдат предприети незабавни действия за реформа в прокуратурата около препоръките в доклада, това ще доведе до тежки последици за евроинтеграцията ни, предупреди тя.

Захариева иска препоръките от евродоклада да бъдат изпълнени

Захариева иска препоръките от евродоклада да бъдат изпълнени

Според нея докладът е обективен и показва къде нещата ни куцат

Иванова обаче е песимист, тъй като не вижда заради празниците и оставката на правителството кой сериозно ще прочете доклада.

Тя припомни, че повечето неща от доклада на европрокурорите са били известни отдавна. В осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България те са били подчертавани многократно.