Докладът на европейските прокурори в много посоки е максимално обективен. Това каза пред журналисти главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с европейския мониторинг на прокуратурата, изготвен от четирима магистрати от различни държави. Към някои от препоръките обаче обвинител №1 определено е резервиран.

Пълният текст на доклада и становището на Прокуратурата ще бъде публикуван до 17.30 часа.

Цацаров иска публичност на доклада на европрокурорите

Цацаров иска публичност на доклада на европрокурорите

В противен случай се обезсмисляла мисията

Докладът е изготвен от службата за подпомагане на структурните реформи в ЕС, а за това, препоръките от него да са публични, настоя министърът в оставка Екатерина Захариева. Мониторингът на четиримата европейски експерти се наложи след последния критичен доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас. Цацаров коментира темата пред журналисти, след като заедно с министъра на културата в оставка Вежди Рашидов откри изложба на ученици от Художествената гимназия, разположена в Съдебната палата.

Цацаров посочи, че по част от текстовете в доклада е доволен, но за друга част очакванията му не са се оправдали.
"Докладът е в много посоки максимално обективен. Експертите са подходили като са дали пакет от препоръки. Той се адресира не само до прокуратурата, а до всички български власти, включително и парламента. Защото там има препоръки за промяна в законодателството, дори ако искате - отпадане на депутатския имунитет", посочи Цацаров.

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Отчита се забавяне в цялата система на наказателно производство и ненужен формализъм

"По отношение на устройството на прокуратурата от това, което прочетох до момента, се виждат препоръки в една насока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че от времето на утвърждаване на Стратегията през проектите на закони за съдебна власт до настоящия момент ние вървим в посока децентрализация", заяви Сотир Цацаров.

Прокуратурата иска да дирижира проверката от ЕС, твърди съдия

Прокуратурата иска да дирижира проверката от ЕС, твърди съдия

Димитър Узунов доказал, че не администрира добре дейността на ВСС

По думите му има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително при решаването на досъдебните производства, и засилени правомощия на главния прокурор. "Нещо, което за нас поставя въпроси, които трудно можем да приемем", коментира още той.

Припомняме, прокурорите започнаха работа в началото на юни месец тази година след отлагане на старта на мониторинга. Покрай началото, както и покрай определянето на лицата, с които прокурорите да се срещнат, имаше редица скандали, включително и във ВСС.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК, коментира, че българските власти са тези, които са се обърнали към службата за подпомагане на структурните реформи на България с молба да се окаже техническа помощ в тази област.

"Ние като институция нямаме какво да кажем", заяви той. По думите му докладът е самостоятелен, отделен и се изготвя от съвсем друга служба на ЕК. Той посочи, че идеята е била докладът да се направи от независими експерти - прокурори.
Златев информира, че проверяващият екип от прокурори са се видели с доста голям кръг от хора, които имат отношение по темата - над 200 души от съдебната система, неправителствени организации, журналисти.