Докладът е обективен и показва къде нещата ни куцат. Така министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева коментира вчерашния доклад на европейската служба за подпомагане на структурните реформи в България, който е резултат на усилията на пет прокурори от четири държави. Тя уточни, че от Министерство на правосъдието са координирали тяхната работа.

"Те се срещнаха с над 200 души, прочетоха стотици страници материали. Отчитайки спецификите на техните системи, които очевидно са доста различни от нашата, има и препоръки, които се отличават от актуализираната стратегия, но аз ги приемам като желание за подобряване на цялостната наказателна политика", заяви Захариева.

Тя изброи и към кои институции има препоръки - прокуратурата, Министерство на правосъдието, Народното събрание, включително има препоръки, свързани със законодателни изменения.

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Главният прокурор да се отчита пред НС, препоръчва евродокладът

Отчита се забавяне в цялата система на наказателно производство и ненужен формализъм

"Правим анализ, ще ви бъде изпратен и ще се съберем с всички институции, към които са насочени тези препоръки", обеща правосъдният министър в оставка.

Според нея голяма част от препоръките трябва да бъдат изпълнени.

"Има такива разбира се, които трябва да бъдат анализирани, защото не съответстват на нашите традиции", коментира Захариева.

По думите й има мерки за засилване ролята на административните ръководители, към главния прокурор има препоръка за носене на по-голяма отговорност. Тя посочи, че има препоръка за разписване на ясна процедура, когато има извършено тежко престъпление от главния прокурор - как да се разследва.

Захариева припомни, че вече е сменен Законът за съдебната власт и са въведени и други форми на доклади, които приема Народното събрание плюс годишния доклад, който дават тримата големи. Препоръчва се периодичност на тези срещи с тях в доклада на европейските прокурори.

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Обвинител №1 е частично доволен от доклада

"Има много сериозни препоръки по отношение на формализма, на целия НПК, има препоръки към предварителните проверки", каза Захариева. Тя изтъкна, че трябва да се преосмисли цялостната уредба на предварителните проверки и ако те останат, първо, мястото им е в НПК, като и голяма част от събраните доказателства там трябва да се използват и в досъдебното производство.

По думите й сред мерките, които предлагат, е кариерното развитие да се върне в ръцете на административните ръководители и по тяхно предложение да става издигането на съдиите.

"Приемам този доклад като доброжелателна препоръка и желание да се дадат работещи предложения, които да подобрят наказателния процес, да засилят отговорността на отделния прокурор, също така да доведат до по-бързи присъди, по ефективно разследване и отпадане на формализма и до безкрайното връщане на обвинителни актове.

Според правосъдния министър в оставка има и препоръки, които могат да бъдат въведени чисто технически от Прокуратурата, тъй като не са свързани със законодателни изменения.